Anak Leka 'Ulang Kaji' Novel Lucah

KUALA LUMPUR: Seorang bapa terkejut apabila 'buku' yang disangkakan novel sastera ketika memeriksa beg sekolah anak lelakinya adalah kompilasi cerita lucah yang dibeli dengan wang saku.

Lelaki terbabit yang hanya mahu dikenali sebagai Yusoff, 44, berkata novel lucah bertajuk 'Gelora Nafsu 2' itu ditemuinya dalam beg sekolah anaknya, pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah di Sentul, malam kelmarin.

Juruaudit sebuah syarikat di Ampang itu berkata, pada mulanya dia menyangka anaknya khusyuk mengulang kaji pelajaran dalam bilik sebelum tiba-tiba berminat untuk melihat lebih dekat.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

"Tanpa disedarinya, saya memantau dari belakang. Namun sebaik dihampiri, dia kelihatan cuba menyembunyikan sesuatu dalam beg sekolahnya.

"Tindakan itu menyebabkan saya mula rasa syak sebelum merampas dan memeriksa beg itu. Saya terkejut apabila menemui sebuah novel lucah yang disorok dalam buku teks," katanya.Menurutnya, dia kemudian meneliti kandungan novel lucah itu yang mengandungi kompilasi enam cerita panas, antaranya 'Sumpah Gadis Sunti', `Diri Dihantui Jin Belaan Bekas Kekasih', `Diri Menjadi Pemuas Wanita', `Melayar Nafsu Bersama Gadis Perantau' dan `Kerana Hati Binasa Badan'.

"Novel terbabit yang menyelitkan elemen percintaan cuba meracuni jiwa pembaca terutama pelajar dengan plot adegan seks keterlaluan.

"Ini terbukti apabila dalam cerita bertajuk `Diri Dihantui Jin Belaan Bekas Kekasih', penulis menceritakan secara terperinci adegan ranjang untuk membuatkan pembaca berahi," katanya.

Yusoff berkata, anaknya memberitahu novel terbabit dibeli dari sebuah kedai menjual surat khabar dan majalah berhampiran Perhentian Bas Klang di sini.

"Dia beritahu novel berharga RM9.50 itu pernah dikeluarkan empat jilid dan menjadi kegilaan rakan-rakan sekolahnya."Justeru, saya menyiasat sendiri dakwaannya sebelum mendapati novel terbabit dijual secara terbuka di kedai itu," katanya.

Dia yang kesal dengan tindakan pekedai itu membuat aduan kepada Harian Metro supaya perbuatan tidak bertanggungjawab itu didedahkan.

"Saya berharap pihak berkuasa merampas novel terbabit selain mengambil tindakan terhadap penerbit yang cuba mengaut keuntungan hasil penjualan buku tidak bermoral berkenaan," katanya.

Wartawan Harian Metro yang turut meneliti kandungan novel terbabit mendapati ia jelas keterlaluan selain menyelitkan babak mangsa diperkosa yang boleh mempengaruhi fikiran pembaca terutama remaja.

Selain itu novel 'Gelora Nafsu 3' yang turut diperoleh wartawan didapati mengandungi lima cerita pendek berunsur lucah.Pada kedua-dua buku lucah terbabit turut tertera nama editor dan ketua pengarang selain alamat syarikat di Taman OUG dan Taman Yarl di sini, menyertakan nombor telefon untuk dihubungi.

Penerbit juga cuba menarik perhatian pembeli dengan sengaja menulis pada bahagian belakang buku 'jika helaian sudah dibelek demi dibaca, pasti kedua kelopak mata tidak akan lena sehingga ke lembaran muka surat terakhirnya'.

Lambakan bacaan lucah di pasaran bukan isu baru berikutan Harian Metro pernah mendedahkan kewujudan majalah mini berunsur lucah yang turut dijual secara berleluasa.No comments: