Dahaga Seks Diawal Usia Remaja

KUALA LUMPUR: Ada ibu bapa percaya rakan anak datang ke rumah untuk belajar, tetapi akhirnya padah menimpa apabila alasan belajar diberi berakhir di bilik tidur.

Ada pula percaya anak berterus terang meminta izin untuk keluar dengan rakan sama ada lelaki atau perempuan untuk belajar, tetapi melencong ke tempat lain hingga kesudahannya ‘mendapat ilmu’ hal berkaitan seks.

Wartawan Metro Ahad menemui seorang remaja yang terlanjur seawal usia 13 tahun. Malah, seorang pelajar berusia 15 tahun yang ditemui di pusat siber di sini mengakui kerap melakukan seks oral bersama pasangan.


Photobucket

Mereka mengakui bukan daripada keluarga berantakan tetapi mengambil kesempatan di atas kepercayaan dan kealpaan ibu bapa yang bukannya tidak memberi didikan agama, malah bersikap tegas.

“SAYA mula disentuh teman lelaki awal tahun ini. Itulah kali pertama saya melakukan hubungan seks, saya sendiri tidak menyangka akan terlanjur dan ia berlaku dalam sekelip mata.

Ketika itu teman lelaki ‘cinta monyet’ saya (dikenali sebagai Helmi) berusia 12 tahun datang ke rumah untuk menghantar buku sekolah. Dia pernah beberapa kali datang ke rumah untuk belajar bersama dan ibu bapa saya mengenalinya.

Ayah dan ibu tiada di rumah kerana bekerja. Yang ada hanya adik saya.

Entah mengapa, tiba-tiba Helmi beria-ia mengajak saya masuk ke bilik. Hati saya berdebar-debar dan perasaan bercampur baur masa itu.

Sebaik masuk ke bilik, tanpa melengahkan masa Helmi terus menutup pintu. Entah mengapa saya merelakan saja. Kami terlanjur dan semuanya berlaku terlalu pantas.
Ayah dan ibu tidak mengesyaki apa-apa antara kami. Tambahan pula mereka mengenali Helmi dan tahu kami berkawan.

Helmi sudah beberapa kali datang ke rumah sebab tempat tinggal kami berdekatan. Mungkin dalam usia begini ayah dan ibu tidak percaya kami boleh terlanjur hingga melakukan hubungan seks, tetapi itulah hakikatnya.

Mereka (ayah dan mak) juga percaya dengan saya. Segala yang saya inginkan akan dipenuhi kerana saya anak sulung, meskipun tidak semuanya akan mereka beri.

Pun begitu, dalam masa sama saya takut dengan mereka. Mereka tegas dan sentiasa mengawal tindak tanduk serta segala aktiviti harian saya. Ayah adalah pensyarah manakala ibu guru sekolah menengah.

Dalam diam, mereka tidak tahu banyak perkara negatif antara saya dan rakan. Di kalangan rakan seusia, kami biasa melihat video lucah. Bercerita mengenai seks juga satu kebiasaan buat kami sejak usia saya 12 tahun lagi.

Telefon bimbit diberi ibu dan ayah dijadikan tempat menyimpan video lucah. Saya tidak berani berbuat demikian, tetapi tetap melihat video lucah di telefon bimbit rakan.

Saya terlanjur dengan kekasih juga sebab masing-masing ada perasaan ingin mencuba. Kerana ‘kesilapan’ pertama itu juga, akhirnya saya mengandung.

Selepas beberapa lama, saya tidak datang bulan. saya cuba beritahu ibu, tetapi takut untuk berbuat demikian.

Melihat perubahan diri saya, seorang saudara menyarankan saya membuat pemeriksaan doktor. Ayah dan ibu terkejut. Mereka tidak percaya dan menafikan saya boleh terlanjur sejauh itu.

Saya hanya mendiamkan diri dan tidak berkata apa-apa kerana takut. Ayah dan mak paksa saya memberitahu hal sebenar, namun saya juga menafikan sudah melakukan hubungan seks sebelum ini.

Akhirnya, ketika pemeriksaan dilakukan, saya disahkan mengandung. Ayah dan ibu sangat kecewa dan terpaksa menerima hakikat itu.

Saya dikurniakan cahaya mata lelaki. Dalam gembira menimang cahaya mata, saya turut kesal atas apa yang berlaku. Namun, semuanya sudah terlambat.

Saya lukakan hati ayah dan emak. Anak saya pula akan dihantar kepada keluarga angkat.

Tiada apa yang dapat saya lakukan melainkan rasa kesal yang tidak sudah-sudah, tetapi saya percaya masih ada ruang dan peluang untuk saya berubah.

Tarbiah Anak

KUALA LUMPUR: Mendidik anak zaman ini supaya tidak terbabit dengan gejala sosial sememangnya mencabar, namun usaha berganda daripada ibu bapa sekurang-kurangnya boleh dijadikan ‘benteng’ untuk mengelak ia berlaku.

Penceramah bebas, Ustaz Hassan Mahmud Al-Hafiz berkata, ibu bapa, terutama yang sibuk bekerja, harus berusaha dengan lebih bersungguh-sungguh mencari pendekatan terbaik bagi mendidik anak mereka.

Katanya, ada pelbagai cara boleh digunakan supaya anak sedar dan takut untuk melakukan maksiat.

“Langkah pertama ialah ta’lim iaitu pembelajaran dan seelok-eloknya, ibu bapa yang bekerja menghantar anak mereka kepada guru agama. Kedua pula ialah tarbiah (pendidikan) dan ia harus diberi oleh ibu bapa terhadap anak.

“Ketiga pula ta’did atau hukuman yang memerlukan ibu bapa tidak memandang remeh terhadap kesalahan dilakukan anak.

“Jika kena dengan salahnya, mereka harus dihukum supaya menjadi peringatan untuk tidak mengulanginya lagi, namun hukuman itu perlu setimpal dan jangan sampai mendera,” katanya.

Menurut Hassan, ketiga-tiga pendekatan itu perlu disusuli dengan tazkirah atau atau pembersihan rohani.

“Anak perlu diajar membaca al-Quran, berzikir, memberi sedekah dan sebagainya supaya jiwa mereka sentiasa terang, ” katanya.

Sementara itu, Pengasas Pusat Kebahagiaan Wanita dan Remaja (Kewaja), Yahya Mohamed Yusof berkata, dilema membabitkan permasalahan sosial dan maksiat di kalangan remaja berpunca daripada kesilapan masyarakat yang menerima konsep berdua-duaan dan bercinta sebagai satu budaya.

Katanya, budaya ini dianggap kebiasaan, oleh itu ia sekali gus membuka jalan kepada perlakuan seks.

“Mereka (ibu bapa) seolah-olah membuka jalan kepada anak untuk berbuat demikian. Bukan saja membenarkan mereka bercinta, malah tidak kisah jika anak itu mahu berdua-duaan.

“Sikap memanjakan anak sehingga tahap inilah yang sangat merumitkan. Jangan terlalu percayakan dan sayang anak membuta tuli, apabila berlaku perkara tidak diingini nanti menyesal tak sudah,” katanya yang berpengalaman lebih 20 tahun dalam menangani masalah sosial wanita.

Menurut Yahya, jika ibu bapa tidak mengendahkan perbuatan anak mereka, ia secara tidak langsung mendedahkan anak terbabit kepada gejala negatif.

No comments: